• NOOA-ARCTIC LAITURIT / veikko.salli@nooa-arctic.fi

  • 15.10.2020

PARKANON URHEILIJOILLE TURVALLINEN JA KESTÄVÄ UIMALAITURI

PARKANON URHEILIJOILLE TURVALLINEN JA KESTÄVÄ UIMALAITURI

PARKANON URHEILIJOILLE TURVALLINEN JA KESTÄVÄ UIMALAITURI 1024 605 admin

Parkanolaiset avanto- ja avovesiuijat ovat saaneet käyttönsä uuden, toimivan ja turvallisen laiturin Riuttasjärven rantasaunalleen. Uusi, vankka Nooa Arctic -laituri on paikallaan ympäri vuoden ja palvelee viikossa noin sataa uintiharrastajaa.

Parkano Uimalaituri
Monikymmenpäinen uimarijoukko oli avaamassa Parkanon Urheilijoiden uutta Nooa Arctic -uimalaituria.

Parkanon laituri on ensimmäinen Pirkanmaalle asennettu, Veikko Sallin kehittämä Nooa Arctic -laituri ja se koottiin Käenkoski-keskuksen yhteyteen viime toukokuussa. Uusi laituri otettiin käyttöön puhein, lauluesityksin ja kakkukahvein runsaan uimarijoukon kanssa syyskuun lopussa.

Nooa Arctic -laituri on täysin varusteltu: sen kulkutasossa ja laituriosaa kiertävät turvallisen käytön varmistamat puukaiteet ja uimaan pääsee yhteensä viidestä, Nerkoon Metallin Hannu Yli-Kärkelän valmistamasta metalliportaikosta.

Myös talven pimeydessä uintiin meno käy turvallisesti, sillä veteen pääsee avojärven lisäksi laituriosan keskellä olevasta, 4 x 4 metrin aukosta. Parkanon Urheilijat asensi kulkutason kaiteeseen vielä tunnelmallisen valaistuksen.

”Kestotoive vähintään 20 vuotta”

Laiturihankkeen puuhamiehenä toimineen Parkanon Urheilijoiden sihteeri Kari Lahtisen mukaan uuden laiturin toivotaan kestävän uijien käytössä vähintään 20 vuoden ajan.

”Miksi ei vaikka pidempääkin, sen verran lujatekoiselta Nooa Arctic näyttää.”

Uudistushanke lähti liikkeelle, kun Parkanon kaupunki päätti lunastaa uintipaikalla olleen, jo huonokuntoisen laiturin.

”Vanha laituri jäätyi talvisin paikoilleen ja vaikeutti uimaan menoa, joten uuden hankinta oli jo ajankohtainen. Saimme tietoon kestävyyteen panostavan laituriuutuuden, jota kootaan meiltä vain vajaan 20 kilometrin päässä Kihniön puolella,” Kari Lahtinen kertoo.

”Uimareidemme kommenteista päätellen uusi laiturimme täyttää käyttäjien toiveet. On se hieno, kommentoi moni jäsenistämme avajaisissa,” Kari Lahtinen mainitsee.

Parkano käyttöönotto
Kari Lahtinen ja Veikko Salli vihkivät uuden laiturin käyttöönsä nauhan katkaisulla.

”Ponttoonit korkealla, muoto suojaa jään vaikutuksilta”

Nooa Arctic -laiturit Molok-syväkeräyksen lisäksi kehittänyt Veikko Salli kiitteli avajaistilaisuudessa parkanolaisten ennakkoluulottomuutta laituriuutuuden suhteen:

”Tavoitteena suunnittelussa oli luoda säänkestävä, premium-tason laituri, jonka on tavallisia laituriratkaisuja vankempi ja kestävämpi jokaiselta ominaisuudeltaan.  Kaikki osat kestopuurungosta liimavalintaan ja teräksisiin kulmavahvisteisiin ja ruuveihin on tehty kestävyyden ehdoilla.”

”Ponttoonit on mitoitettu ja muotoiltu niin, että vain kolmasosa niistä jää veden alle ja järven ja laiturirakenteen väliin jää reilu 60 sentin väli, vaikka esimerkiksi Parkanon malli painaa runsaat tuhat kiloa. Järven jäätyessä ponttoonien puolipyöreä muoto nostaa laiturin jään päälle estäen laiturin juuttumisen jäihin, Veikko Salli painottaa.

”Lisäksi laituri on ankkuroitu vahvoilla kettingeillä järven sijasta rantakiviin, mikä on sekä pystysuunnassa joustava, että sivusuunnassa luja.”

Myös julkinen sana oli paikalla vihkijäistilaisuudessa.