• NOOA-ARCTIC LAITURIT / veikko.salli@nooa-arctic.fi

Kantaa ja kestää! Laituri meille suomalaisille.

TEKNINEN TOTEUTUS

Tuotannon perusteet

PUOLIVALMISTEET:

Laiturit koostuvat moduleista, joita yhdistelemällä saadaan halutun kokoinen laituri, jonka koko, kantavuus ja muut ominaisuudet vastaavat asiakkaan määritteitä ja ovat helposti ymmärettävissä ominaisuuksiltaan.

Moduulista tehdään alueellisessa toimipisteessä puolivalmiste, jonka rakenne takaa perusrakenteiden tarkan mitoituksen sekä mielekkään kuljetuksen asennuspaikalle. Esimerkkinä kerrottakoon, että 3,4 x 5,4 metrin laituriosa koostuu kahdesta moduulista, jotka kukin painavat puolivalmisteena n. 125 kg, eli kahden miehen mukavasti käsiteltäviä. Laiturin valmispaino on n. 800 kg eli n. 400 kg per moduuli.

Laiturin kokoonpanon pääosan muodostaa pintalankutuksen ja ulkopintojen lankutuksen kiinnitys. Näin voidaan kuljetus suorittaa vaikeisiinkin kohteisiin keskikokoisella peräkärryllä tai keskikokoisella pakettiautolla.

ANKKUROINTI:

Käyntisilta ankkuroidaan yhdellä pultilla soveltuvaan kiinnitykseen (kiveen, betonipaakkuun, kirreputkeen tai muuhun soveltuvaan).

Laiturin keskipalkin soveltuvaan osaan (huom.ponttoonit ym.) ripustettuna sivuketjut kiinnitetään rantaan n. 5m sivulle laiturin keskiviivasta. Tämä ankkurointi sallii laiturin korkeusliikkumisen mm vedenkorkeuden ja jäiden takia.

Käyntisilta ja laituri liittyvät toisiinsa vahvoilla teräsosilla, joita yhdistää 50 mm muoviset akselitapit.

NOOA-ARCTIC LAITURI

Jokainen yksityiskohta on huomioitu.

Nooa-Arctic Laituri

LAITURIN MITOITUSTIETOA

ESIMERKKILAITURIN MITOITUS:

Pituus 5,4m ja leveys 3,4m

Käyntisilta n. 4m pitkä ja 1,4 m leveä. Pinta-ala laiturin 18 neliötä.

Käytössä 4 ponttoonia, joiden bruttokantavuus yhteensä on n. 2800 kg.

Laiturin omapaino on n. 800 kg joten nettokantavuus on n. 2000 kg.

Kun huomioidaan puuosien tilavuus, saadaan bruttokantavuudeksi n. 4000 kg. Silloin siis kansiosatkin olisivat veden sisällä.

Kokemuksen mukaan (ponttoonit laiturin ulkokulmissa) esim. 3 henkilön kuorma laiturin kulmassa aiheuttaa vain n. 10 cm kallistuksen.

Laiturin kannen pinta veden pinnasta on 50-60 cm kosteustilanteesta riippuen. Ponttoonit ovat siis painuneet vain n. 20-25 cm veteen. Suuret kuormat ja aallokko sekä veden korkeuden vaihtelut edellyttävät kuitenkin n. min. 0,5 m veden syvyyttä ponttoonien kohdalle.

Huom: Ylläoleva laituri koostuu kahdesta moduulista. Moduulivalikoima kasvaa koko ajan ja myös lisäykset ovat luonnostaan ok. Kuten myös käyntisillan pituus määräytyy tapauskohtaisesti. Kuitenkin, koko rakenteen tasapaino esimerkiksi on tärkeä huomioitava asia mm. lisärakenteita mietittäessä.

NOOA-ARCTIC LAITURI

Vahvuutena kestävyys ja kantavuus.